"Babak Najafi är världsklass!"

"Babak Najafi är världsklass!" Foto: Emile Berger Blomberg

INTERVJU. I Bar 101 på Hotel Anglais, invid Humlegården, träffar Eken Magasins Kaj Ranén och Peter A Eldon Snabba Cash-gänget. Det har blivit dags för premiären av mellanakten i trilogin om gangsterlivet i Stockholm. Stämningen är uppsluppen, förväntansfull och den samlade känslan tycks vara att man har åstadkommit något stort.
– Babak Najafi visar att han är en regissör i världsklass, säger Fares Fares, som spelar den ständigt bespottade underhuggaren Mahmoud.

Fares Fares är dock snabb med att tillägga att även Daniel Espinosa, som regisserade första filmen, är av högsta snitt och att filmerna tillsammans utgör ett stycke svensk filmhistoria.

Matias Varela (Jorge), som för dagen har en kraftig ögoninfektion, men ändå tycks på sprudlande humör, utvecklar.

– Ingen tidigare svensk gangsterfilm har lyckats porträttera kriminella på ett trovärdigt sätt. Både Babak och Daniel är otroligt intelligenta och har haft en väldigt dynamisk uppväxt som förmodligen skiljer sig från de flesta andra svenska regissörers bakgrund. De har verkligen upplevt det etniska utanförskap som filmerna till stor del handlar om.

Dragomir Mrsic spelar den stenhårde och ärrade gangstern Mrado. Även han lovprisar hur filmen med ganska djärva metoder vågar ta ett helhetsgrepp om det sociala spektrumet i Stockholm.

– I vilken annan svensk film pratar man fyra, fem olika språk? frågar han retoriskt.

Det mest fascinerande med Dragomir Mrsic är att han ser lika tuff ut i verkligheten som på film. Eken Magasins utsända tror sig emellanåt fångade i filmens värld när han spänner blicken i oss, som om det bara vore en tidsfråga innan vi vaknar upp med bundna händer i bakluckan på en bil. Han berättar också att det främst är hans livserfarenheter, inte minst som far till två barn, som har format hur han tar sig an Mrados dubbla roll som brutal torped och omtänksam förälder.

– Det är verkligen kul att jag fått så mycket positiv respons för mitt sätt att växla mellan det hårda och det mjuka. Det inspirerar.

Föräldrarollen är det som gör Mrado till den mest insiktsfulle av alla gangsterkaraktärer i filmen. Han blir även som en extra far för centralgestalten JW.

– JW är bara en bricka i spelet för alla andra. Mrado är väldigt klok och JW behöver någon som han för att överleva. Det blir faktiskt en äkta och genuin vänskap mellan Mrado och JW.

Joel Kinnaman (JW), för dagen klädd i sotarmössa, tar ett bloss på sin cigarett och tittar ut över Humlegården när han berättar om den resa som hans karaktär gör.

– JW är i första filmen en pojke utan klar bild av sig själv. Han är tom, blank, har vuxit upp utan stöd från föräldrarna.

Det är som att JW lever ett liv i lögner. I tvåan kommer de slutligen ikapp honom och han måste välja väg: att omfamna brottets bana till fullo eller att gå en säker död till mötes. Chansen till förlåtelse, till ett normalt liv, väljer han redan bort i första filmen. Liksom övriga huvudkaraktärer i filmen.

– I grund och botten är det en klassisk klassresa likt ”den amerikanska drömmen”, säger Joel Kinnaman, som hunnit med att göra en succéartad karriär i Hollywood efter Snabba Cash 1. Närmast väntar huvudrollen i de kommande tre Robocop-filmerna.

Han menar också att Snabba Cash-filmerna säger mycket om vår samtid, att de vågar beskriva sådant som ännu är tabu i Sverige.

– Det är fortfarande fult i vårt land att tala om både klasskillnader och strävan om ett bättre liv.

Regissören Babak Najafi, känd för sitt sociala patos, berättar att filmens budskap är att välja rätt innan det är för sent.

– Jag vill att filmen ska vara som en kompass för framför allt ungdomar som står i valet och kvalet mellan kriminalitet och ett vanligt, schysst liv. Har man en gång valt fel väg så är det svårt att vrida tillbaka tiden.

Unga Madeleine Martin, som spelar den prostituerade Nadja, berättar om den familjära stämningen och hur fint hon blev välkomnad i grabbgänget, som till större delen är intakt från första filmen.

– Det var nervöst att komma som oerfaren 19-åring från Göteborg, men alla har verkligen varit så snälla.

På frågan hur hon förberedde sig för rollen svarar hon:

– Det var inte det lättaste. Jag har aldrig varit prostituerad.

Madeleine drar på smilbanden och alla närvarande i rummet börjar skratta.

Det märks att hela ensemblen trivs med varandra. Det skrattas, skämtas och utbyts komplimanger. Inte minst mellan Babak Najafi och Joel Kinnaman tycks det finnas en speciell kemi. På frågan vad Joel Kinnaman drömmer om i framtiden, är Babak Najafi snabb att hugga:

– Att jobba med mig, förstås!

Likt en far omfamnar Babak Najafi Joel Kinnaman med en bamsekram, som får den annars så coola världsskådisen att släppa på masken. Båda brister ut i ett stort skratt. I samma stund är det som att man förstår precis vad JW hade behövt för att inte halka snett i livet.

Foto: Emile Berger Blomberg

Läs även:

Kaj Ranéns recension av filmen.

Peter A Eldons krönika om filmen.

16 Aug 2012

Media

Eken Magasin

                                        

Chefredaktör & VD: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Annonsera: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nyhetstips:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakta:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Grundad 2012 av Peter A Eldon

Följ oss på