"Hoppas detta bara är starten"

"Hoppas detta bara är starten" Foto: Anna Hult

Just nu åker en rosa buss runt i Sverige. I den finns två personer fast beslutna att göra skillnad för de tusentals kvinnor som varje år drabbas av bröstcancer. Hur de går tillväga? De målar Sverige rosa.
– Bröstcancern knöt oss samman, säger Anna Benson, som är en av de två konstnärerna på bussen.

Cancerfonden och Rosa bandet har inlett en ny kampanj för att informera om och samla in pengar till bröstcancerforskningen. Kampanjen heter Måla Rosa och leds av konstnärerna Anna Benson och Peter Sköld. Två personer som alltför väl vet hur det är att leva med bröstcancer.

– Både jag och Peter har haft nära anhöriga som varit drabbade av bröstcancer. Det gör att vi kan agera bollplank för dem vi möter på turnén, säger Anna Benson.

De båda konstnärerna har tidigare pratat om att jobba tillsammans men aldrig haft tiden. I sin självbiografi C berättar Anna Benson om flickvännens dödsdom i form av cancer. Boken blev startskottet för Måla Rosa-kampanjen.

– Vi insåg att bröstcancern knöt oss samman och vi ville starta ett projekt till förmån för forskningen, berättar Anna Benson.

Under oktober är duon på turné över hela Sverige med minst ett stopp varje dag. Vid varje ställe pratar de med folk i staden och målar. Bussen har målats med sprayfärg. Även om turnélivet innehåller roliga saker är anledningen till turnén mindre roande. Varje dag får tjugo kvinnor beskedet att de har bröstcancer. Var nionde kvinna drabbas.

– Det är många samtal med drabbade och anhöriga. Det är klart att det känns, säger Anna Benson.

Hon berättar att målet med kampanjen inte bara är att samla in pengar. De försöker också kommunicera med så många som möjligt. Hon uppskattar att de sammanlagt är i kontakt med 500 000 personer på sin Sverigeturné.

Nästa onsdag är det Rosa Bandet-gala på Cirkus. Där kommer Anna Benson och Peter Sköld att leverera checken med pengarna de lyckats samla in. Men resan tar inte slut med det. På onsdag den 31 oktober klockan 20:00 är det direktsänd gala i TV3.

– Jag hoppas att det här bara är starten. Bröstcancer avtar inte, utan ökar varje år. Det finns mycket kvar att göra, säger Anna Benson.

Diagnosen bröstcancer är något som sätter spår hos både anhöriga och drabbade resten av livet. Peter Skölds fru överlevde sin sjukdom medan Anna Bensons flickvän fick en dödsdom på tre månader. Innan Anna Benson springer iväg på nästa upptåg berättar hon:

– Jag har andra perspektiv nu. Jag inbillar mig att jag har blivit mer ödmjuk och tacksam inför livet.

28 Oct 2012
Last modified on Tuesday, 30 October 2012 12:06

Media

Eken Magasin

                                        

Chefredaktör & VD: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Annonsera: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nyhetstips:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakta:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Grundad 2012 av Peter A Eldon

Följ oss på